Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Източник: https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/Actualni_2021/01/11.01.alergolog.mp3

Нежеланите реакции се делят на два основни вида – едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров – педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология.

В момента в ЕС са одобрени три вида ваксини – на “Пфайзер”, “Модерна” и “Астра Зенека”, като има още поне 20 ваксини, които са на етап на последна фаза на проучване, както и още 40 ваксини, които са в начална фаза.

Най-честите нежелани реакции зависят от вида на ваксината, казва д-р Димитров. За ваксината на “Пфайзер” те са – болка на мястото на инжектиране на ваксината, втрисане, главоболие, болка в мускулите и ставите. При “Модерна” – освен вече споменатите симптоми може да се прибавят и увеличени лимфни възли, гадене и повръщане. При “Астра Зенека” – реакциите са сходни с тези на “Пфайзер”.

“Алергичните реакции основно протичат с оток и обрив, а най-тежката форма на реакция е анафилактичния шок. Алергичните реакции от бърз тип, като алергична хрема, хранителна алергия, както и при някои медикаментозни алергии, се приемат като фактор на повишен риск, но няма противопоказание за прием на РНК ваксина като тази на “Пфайзер”.

Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути, след поставянето на ваксините.
“Няма официални изисквания пациентите с каквато и да е алергия да се подготвят предварително с противоалергични лекарства”, казва д-р Димитров, но на пациентите си препоръчва да си направят тридневна терапия с антихистамин преди да им поставят ваксина.

Още за ваксините чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *