Д-р Златко Димитров: Усложненията от Covid са по-чести от потенциалния риск при ваксиниране

Алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината срещу коронавирусната инфекция

Източник: https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/Actualni_2021/01/11.01.alergolog.mp3

Усложненията от коронавирусната инфекция са многократно по-чести от потенциалния риск при ваксиниране. Това мнение изрази пред БНР д-р Златко Димитров от Българското дружество на алерголозите.

При заболяване от Covid-19 на практика имаме цял спектър от засягания на различни органи и системи, не само на дихателната, подчерта специалистът.

„Всички знаем, че се атакува дихателната система. Освен това обаче засягането може да доведе до много тежки промени и на останалите системи: сърдечно-съдова, чернодробното засягане е много често, неврологичното засягане.“

Относно случаите на по-тежко протичане на Covid-19 при млади, физически здрави хора д-р Димитров се позова на данни от аутопсии в САЩ, които показват, че при 60 на сто от случаите има възпаление на сърдечния мускул. „Рискът от преболедуване е непредвидим и може да засегне абсолютно всички“, изтъкна д-р Димитров.

Алергичните заболявания не са противопоказания за приложение на ваксината като цяло, посочи д-р Златко Димитров в предаването „Хоризонт до обед“.

Случаите на анафилаксия – най-тежката алергична реакция, която може да бъде животозастрашаваща, при 1 милион поставени дози от ваксината срещу коронавирус са 11, уточни той. „11 случая на 1 милион е много рядко усложнение.“

Според алерголога последващото наблюдение в продължение на 15-20 минути след ваксинацията означава, че рискът от алергична реакция ще бъде сведен до минимум.

Дори ваксината на дадено лице да попадне в сезона, в който то има сезонни симптоми на алергия, това не е противопоказание, отбеляза още специалистът.

„Заболяванията като алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия не спадат към противопоказанията за приложение на ваксинация. 30% от европейското население има някои от тези изброени болести“, коментира Димитров.

Има обаче групи пациенти, които преди тази ваксинация вече са преживели определен тип алергични реакции и те трябва да се въздържат от ваксиниране.

Основният проблем според д-р Златко Димитров е, че не знаем към какво сме алергични и алергичните реакции стават непредвидими.

Въпреки че официално няма отправена препоръка за предварителна лекарствена подготовка преди ваксинация срещу Covid-19, Димитров съветва пациентите с алергични заболявания да направят такава с противоалергични медикаменти. „Три дни преди и в деня на ваксинацията.“

Няма нито едно убедително доказателство в момента, че ваксината причинява автоимунни заболявания, заяви алергологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *