Д-р Златко Димитров: В какво се изразява разликата между хранителна алергия и непоносимост

В какво се изразява разликата между хранителна алергия и непоносимост?
Тези два термина могат да бъдат объркващи, тъй като в резултат и на двата вида реакции се появяват болестни симптоми, например, след прием на определена храна. За алерголозите обаче е приципно да се установи типа на реакцията, за да се определи правилно поведение и лечение. Когато се използва термина алергия, се има предвид имунен механизъм на реакцията. При непоносимост или псевдоалергия симптомите са трудно различими от алергичните, но в основата им стоят различни по тип реакции.
Например, стомашно-чревни реакции след прием на храни, богати на хистамин – домати, спанак, някои меса, риба тон, сьомга, консервирани храни, ферментирали сирена.
Храни, водещи до освобождаване на хистамин -ягоди, шоколад, яйчен белтък, свинско месо, канела, папая, зеленчуци, съдържаци лецитин (грах, соя, леща, бакла).
Лактозната непоносимост може би е най-популарния модел на псевдоалергична реакция. При него има стомашно – чревни симптоми, дължащи се на намалена продукция на разграждащ млечната захар ензим – лактаза. Докато при този вид непоносимост се наблюдават само стомашно-чревни симптоми, то при изброените по-горе механизми могат да се появят и обриви, които на практика са неразличими от алергичните и само алергологично изследване и правилна интерпретация на случилото се може да помогне за поставяне на диагнозатата.

Кои деца са предразположени към алергии?
На първо място това е наследствената обремененост. Този въпрос задавам задължително, когато разпитвам родителите на малките ми пациенти. Наличието на алергично заболяване у майката повишава риска за децата до 40%, а при двама родители до 60% да развият алергично заболяване, като вида алергия не е от значение. Това означава, че родителят или родителите са носители на гени за атопия. Атопията от своя страна е състояние, свързано с повишен риск от развитие на алерично заболяване – хранителна алергия, алергичен ринит, бронхиална астма, инсекталергия, медикаментозна алергия или др.
Как родителите да разпознаят симптомите?
Когато се говори за признаци на алергично заболяване, то тряба да се конкретизира, какво заболяване конкретно се има предвид, тъй като изброените по-горе състояния се различават значително по своето протичане.
Например при хранителната алергия симптомите са предимно от страна на стомашночревния тракт – повръщане, диария, кървави примеси, коремна болка, ненаддаване на тегло и др.
При алергичния ринит има кихане, сърбеж в носа, гърлото или ушите, секрет от носа, затруднено или хъркащо носово дишане, като могат да се наблюдават всички или само някои от изброените симптоми. Често се засягат и очите. Тогава състоянието се нарича алергичен риноконюнктивит.
Бронхиалната астма протича със свиркащо дишане, задух, стягане в гърдите, появяващи се след контакт с алергена или без видима причина.
Инсекталергия може да протече от голяма локална реакция на мястото на ужилване от насекомо до моментално развиващ се анафилактичен шок и т.н.
Важно е обаче да не се закъснява с диагнозата, тъй като това може да доведе до забавено лечение и риск от сериозни нежелани реакции. Препоръчвам на родителите да потърсят възможно най-скоро консултация с личния си лекар или при възможност с алерголог при всяко съмнение за алергия на децтата си.
Възможно ли е детето да получи алергия от мляко за кърмачета?
Да. Диагнозата се нарича алергия към протеините на кравето мляко (АПКМ).
Алергизацията (сенсибилизацията) не е към един единствен белтък на млякото. Няма да обременявам интервюто с проценти на сенсибилизация къв всеки от протеините.
Тази патология въпреки широкото си разпространение и давност (първите описания са около 460 г. пр. Хр.) остава предизвикателство и до днешен ден. Трудността при разпознаването на АПКМ се състои в разнообразието на нейното протичане: със засягане на дихателната система – алергичен ринит и бронхобострукция; кожата – обриви и/или отоци; гастроинтестиналаната система – ГЕР или многократно повръщане след приема на алергена, обилна диария или напротив – запек, безапетите, неспокойствие и невиреене на детето. Всичко това може да бъдат симптоми на АПКМ.
Кои са алергизиращите храни в най-ранна детска възраст?
Когато говорим за най-чести алергени,трябва да спомене,че честота на хранителната алергия в детска възраст достига 6%. Най-честия алерген е кравето мляко, което заема – 2.5% от всички случаи на хранителна алергия, последвано от яйцата – 1.3 %, ядките -1%, рибата и морските дарове -0.2% и всички останали храни.
Какво ще посъветвате бъдещите и настоящите родители?
Това, с което искам да започна е, че не съществуват универсални рецепти за превенция на риска от алергични заболявания. Въпреки всички усилия за намаляването им, тяхната честота непрекъснато нараства. В момента около 150 млн. европейци страдат от различни видове алергии. Това са 30% от цялото население на Стария континент. Наследствеността е основния фактор. Начина на живот, който водим и околната среда са с неоспоримо влияние на този процес. Правилния хранителен режим, редовната физическа активност, излагането на достатъчно слънчева светлина, чистият въздух са фактори, които намаляват както вероятността за поява, така и тежеста на алергичните болести. Борбата с тютюнопушенето, затлъстяването подобряване качеството на въздуха в градовете, качеството на хранителните продукти, всички това има както косвено,така и пряко влияние върху риска за поява на алергично заболяване.
Не на последно място е своевременната консултация с алерголог, която може да намали тежеста и риска от усложнение на алергичните болести. Като голяма част от алергични болести могат добре да се контролират или да бъдат напълно излекувани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *