fbpx
loading
   Д-р Златко Димитров                                                                                              Снимка: БГНЕС

От всички алергии в кърмаческата и ранната детска възраст нежеланите реакции на непоносимост към млечните храни заемат около 30 на сто.


Симптомите, с които родителите се сблъскват след раждане – обрив, трудно дишане, необяснима кашлица, секрет от носа – могат да бъдат свързване с главния хранителен алерген – млякото. Това обясни пред Радио София д-р Златко Димитров, зам.-председател на Българското дружество по алергология.


Класическото протичане на подобна алергия започва при дохранване с адаптирани млека на кърмени бебета.


При проява на симптоми д-р Димитров препоръчва бърза алергологична консултация, защото състоянието може да е рисково, дори животозастрашаващо.


Не бива да се отлага диагностицирането и вземането на адекватно решение и лечение.


Специалистът отбеляза, че хранителната алергия към краве мляко има добра прогноза. Повече от 50% от кърмачетата ще придобият толеранс – терминът е „ще израстат“, и няма да проявяват никакви симптоми. При децата от 3 до 5-годишна възраст израстването е до 80%.


Д-р Златко Димитров подчерта, че на практика сенсибилизация може да се прояви на всеки етап от живота, но при възрастните хранителната алергия се среща 3-4 пъти по-рядко.


Рационалното хранене е разнообразно, не изключва определени храни, а при него се набляга на мярката.


Няма забранени храни, има забранени количества“, подчерта д-р Димитров.


С него разговаря Диана Костова.